Helsebutikken i Grimstad
0,-
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

La oss være gode!

Nylig presenterte regjeringen sitt forslag til nytt statsbudsjett, og det går frem at de planlegger å kutte i avansen på blåreseptvarer innenfor inkontinens og ernæring. Dette vil gå ut over oss, og dermed våre brukere og våre kunder. 

Vi er en liten gjeng med ulike damer i Helsebutikken i Grimstad. En ting vi har til felles er at vi er veldig glad i arbeidsplassen vår! En god grunn til dette er at selv om vi driver butikk, har vi mulighet til å ta oss tid til kundene våre og være medmennesker. Vi som jobber i helsebutikken har ulik helsefaglig utdanning, og vi har erfaring fra å arbeide i helsevesenet. Rådgivingen og veiledningen vi gir er faglig og erfaringsbasert, og er vi usikre, så skal kundene være trygge på at vi er ærlige på det. Vi bruker mye av vår tid på å løse små og store problemer, og det er noe som gjør arbeidshverdagen vår spennende og givende.

Et annet område vi prioriterer, er å kjøre blåreseptvarer hjem til kundene våre. Hos oss er det Magnhild som kjører ut det meste av varene. Hun er butikkens eier, og er utdannet intensivsykepleier med lang erfaring fra sykehus. Magnhild hjelper gjerne kunden til å finne riktig produkt, og hvis det er noen problemer får de direkte og personlig rådgivning.

Vi mener at det er god samfunnøkonomi i at vi, som både er helsepersonell, og oppdaterte på produktsortimentet, er veiledere i å finne riktig hjelpemiddel til den enkelte bruker. Riktig bruk av produkter kan forebygge komplikasjoner, og øke brukernes livskvalitet. I tillegg kjenner vi kundene våre over tid, og vi følger dem gjennom endringer av behov. For å kunne yte disse tjenestene helt kostnadsfritt, er vi avhengige av en viss fortjeneste på blåreseptvarene vi formidler. Denne avansen er selve livsgrunnlaget for vår arbeidsplass. 

Nå ønsker regjeringen å kutte i fortjenesten på blant annet buksebleier (såkalte "up and go"), og de begrunner dette i at det er et økt forbruk av disse produktene. Dette er moderne inkontinensutstyr som har blitt populære fordi de er diskrete, funksjonelle og enkle i bruk. Det er lite rom for å gjøre feil som kan føre til lekkasjer, og i tillegg holder de godt på lukt. Regjeringen ønsker at vi formidler mer av rimeligere, gammeldags inkontinensutstyr - som såkalte t-bleier med tilhørende nettingtruse. Disse er vanskelige å sette på riktig - særlig om du skal gjøre det på deg selv. Feil bruk av produkter fører lett til lekkasjer, og i tillegg er ikke disse produktene særlig diskret under klærne. 

Det er ikke slik at kun pleietrengende pasienter på sykehjem bruker bleier. Det finnes undersøkelser som foreslår at så mange som 1 av 3 kvinner, og 1 av 4 menn, over 35 år har inkontinensplager. Er det ikke et sunnhetstegn at folk tar grep og kontroll over vanskene sine? Hvem er enkeltpersonene bak disse tallene? Kanskje er det Gro (37) som har vært gjennom en tøff fødsel, og som nå har fått et diskret produkt som gjør at hun kan gå ut uten at det synes utenpå klærne at hun er inkontinent? Nå orker hun å stå i arbeid og bidra til velferdsstaten. Eller er det kanskje Per (82) som stort sett klarer seg selv i hverdagen, men når uhellet først er ute, kommer det fort og mye? Han har ikke sjans til å sette på T-bleier riktig på seg selv, men med bleiebukser klarer han seg uten hjemmesykepleie.

Vår oppfatning er at et godt hjelpemiddel som blir brukt på riktig måte, og som passer den enkelte brukers kropp og livssituasjon, omtrent alltid vil være samfunnsøkonomisk. Hvis regjeringen fortsetter å kutte i avansen på formidling av slike produkter, vil vi bli presset til å kutte i den servicen vi nå yter og trives så godt med. Dette rammer oss, det rammer et allerede presset helsevesen som må ta over våre oppgaver, og ikke minst mener vi at det rammer våre brukere. 

Tilbake

Trykk ENTER for å søke